CZ
 
 
Ředitelka:dolejsi.lucie@skolaklic.cz
Zástupce ředitele:  m.kyselovska@email.cz
 
Ředitelka:+420 602 313 517
1. stupeň:+420 487 521 560
2. stupeň:+420 702 035 692
Škola klíč

Ovoce a zelenina do škol

                                                                                     

Naše škola se účastní evropského projektu Ovoce a zelenina do škol s finanční podporou Evropské unie.

Každý týden žáci 1. a 2.stupně dostávají ovoce či zeleninu.

TENTO TÝDEN -  KAKI 

Kaki, často označované i jako churma, kaki, persimon nebo tomel japonský, je velmi oblíbené ve východní Asii, Americe a v Arabských zemích. Kaki roste na krásném listnatém stromě s tvrdým dřevem podobným ebenu a setkat se s ním můžeme i v zemích okolo Středozemního a Černého moře. Plody kaki se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Je-li plod nezralý, nechutná moc dobře, má svíravou trpkou chuť a křupavou konzistenci. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké, proto se musí kupované kaki nechat dozrát na misce nebo v košíku při pokojové teplotě. Ovoce je velice zdravé, má až 90 mg vitamínu C ve 100g ( 2x více než citrony ), velké množství provitamínu A, jednoduché cukry, minerální látky, třísloviny a příznivě ovlivňuje trávení.

Kaki je velmi chutné a jí se hlavně čerstvé. Dobře zralý plod můžete jíst lžičkou podobně jako kiwi. Přidává se do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábí se z něj šťávy, marmelády a želé. V asijských zemích se také suší podobně jako fíky